top of page

di 10 mei

|

Dat Bolwerck, Zutphen

Documentaire Nederlands Indië - Theater na de Dam

4 mei: 'Buitenkampers' // 5 mei: 'Klanken van oorsprong' // In samenwerking met Luxor theater, op de avond van 4 (22.00 uur) en 5 mei (21.00 uur) mooie documentaires over Nederlands-Indië vertoond in de tuin van Dat Bolwerck.

Documentaire Nederlands Indië - Theater na de Dam
Documentaire Nederlands Indië - Theater na de Dam

DATUM & LOCATIE

10 mei 2022, 09:17 – 9:23

Dat Bolwerck, Zutphen

INFORMATIE

Documentaire in de tuin van Dat Bolwerck

Aansluitend aan de avondvoorstellingen van Nasi sudah menjadi bubur wordt er, in samenwerking met Luxor theater, op de avond van 4 (22.00 uur) en 5 mei (21.00 uur) twee mooie documentaires van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich over Nederlands-Indië vertoond in de tuin van Dat Bolwerck. 

4 mei 22.00 uur: Buitenkampers

In 'Buitenkampers' vertellen Indische Nederlanders voor het eerst over de gruwelijke plunderingen en moordpartijen die zij meemaakten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De onafhankelijkheidsoorlog begon direct nadat de Japanners capituleerden in 1945.

De Japanners hadden tijdens hun bezetting van Nederlands-Indië direct alle Indische Nederlanders geregistreerd en hierbij een onderscheid gemaakt tussen "Totoks" (witte Nederlanders) en Indo-Europeanen (Indische Nederlanders met dubbelbloed). De eerste groep kwam direct in Jappenkampen terecht en de tweede bleef, als zij tenminste een Indonesische achternaam hadden, erbuiten.

Hoewel de Jappenkampen verschrikkelijk waren bleven degene die erin zaten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog beschermd van het geweld en was er een vrije jacht op Indo-Europeanen die Nederland trouw bleven. In Buitenkampers vertellen slachtoffers en hun nakomelingen over het (generationele) trauma dat ze hieraan hebben overgehouden.

5 mei 21.00 uur: Klanken van oorsprong

Deze muzikale documentaire gaat over de belangrijke rol die artiesten met een Indische achtergrond hebben gehad in Nederlandse popmuziek. Het is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en de herkomst van de geportretteerden. Afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk.

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich laat zien hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

Bij slecht weer vertonen we de documentaire binnen. Neem, als dat kan, een deken of kleed mee om op te zitten, er zijn ook stoelen aanwezig. 

Tickets voor de documentaires in de tuin koop je op deze pagina. 

Ter info: Met enkel het ticket voor de voorstelling heb je geen toegang tot de documentaire in de tuin . Je kunt ook alleen een ticket voor de documentaire kopen en niet naar de voorstelling komen.

Wil je ook naar de voorstelling? Tickets hiervoor koop je hier

TICKETS

 • 4 mei 22.00 uur - Dat Bolwerck

  Met dit ticket heb je op toegang tot de vertoning van de documentaire 'Buitenkampers'. Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. Inloop: vanaf 21.55 uur

  € 2,50
  +€ 0,06 servicekosten
  Verkoop geëindigd op
 • 5 mei 21.00 uur - Dat Bolwerck

  Met dit ticket heb je op toegang tot de vertoning van de de documentaire 'Klanken van oorsprong'. Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. Inloop: vanaf 20.55 uur

  € 2,50
  +€ 0,06 servicekosten
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

DEEL OP SOCIAL MEDIA!

bottom of page