top of page

vr 30 jun

|

Zutphen

Herdenking Keti Koti

Op vrijdagavond 30 juni herdenkt Zutphen voor het eerst publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti onder de bezielende leiding van Gerda Lenten Havertong. Locatie: IJsselkade, bij de trappen tussen de waterwerkjes en het IJsselpaviljoen

Herdenking Keti Koti
Herdenking Keti Koti

DATUM & LOCATIE

30 jun 2023, 20:00 – 01 jul 2023, 21:30

Zutphen, IJsselkade, 7201 Zutphen, Nederland

INFORMATIE

Herdenking Keti Koti

Op vrijdagavond 30 juni herdenkt Zutphen voor het eerst publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti onder de bezielende leiding van Gerda Lenten Havertong. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Dit is de dag waarop Nederland in 1863 de Emancipatiewet heeft aangenomen en daarmee werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief, pas 10 jaar later waren zij echt vrij.

Pas op 19 december 2022 bood Minister-president Mark Rutte tijdens een toespraak excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden: postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden, aan hun dochters en zonen, en aan al hun nazaten tot in het hier en nu. Hier vanaf nu landelijk bij stilstaan is essentieel voor een gelijkwaardige samenleving.

De inwoners van Zutphen staan op de avond van 30 juni samen stil bij onze gezamenlijke geschiedenis. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk. Door deze herdenking vragen we aandacht voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

Startlocatie: Trappen IJsselkade (tussen de Waterwerkjes en het IJsselpaviljoen), daarna Dat Bolwerck.

Programma:

20:00 uur: Opening door de burgemeester van Zutphen Wimar Jaeger

20:05 uur: Openbare herdenking onder leiding van Gerda Lenten Havertong. Persoonlijk verhaal

en terugkijken staat centraal; Wat kan ik doen? Hoe start ik het gesprek?

20:15 uur: Gezamenlijke wandeling naar Dat Bolwerck.

20:30 uur: Keti Koti dialoog in Dat Bolwerck. We gaan met elkaar in gesprek, dit

onderdeel bestaat uit twee rituelen en twee speciale dialoogvragen.

21:30 uur: Einde herdenking.

Neem ook een kijkje bij de tentoonstelling Fabulous Monsters in Dat Bolwerck! Deze tentoonstelling past bij het gedachtegoed van Keti Koti. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

De herdenking is openbaar en gratis toegankelijk.

Deze herdenking komt tot stand in samenwerking met Gemeente Zutphen.

DEEL OP SOCIAL MEDIA!

bottom of page