top of page

zo 30 jun

|

Zutphen

Herdenking Keti Koti

Op zondagavond 30 juni om 20.00 uur herdenkt Zutphen publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti in Wijkcentrum Waterkracht.

Herdenking Keti Koti
Herdenking Keti Koti

DATUM & LOCATIE

30 jun 2024, 20:00 – 21:00

Zutphen, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, 7204 MN Zutphen, Nederland

INFORMATIE

Op zondagavond 30 juni om 20.00 uur herdenkt Zutphen, na een bijzondere eerste keer in 2023, opnieuw publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti in Wijkcentrum Waterkracht.

Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Dit is de dag waarop Nederland in 1863 de Emancipatiewet heeft aangenomen en daarmee werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief, pas 10 jaar later waren zij echt vrij.

De inwoners van Zutphen staan op de avond van 30 juni samen stil bij onze gezamenlijke geschiedenis. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk. Door deze herdenking vragen we aandacht voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

Datum: 30 juni 2024

Tijd:  20.00 uur tot 21.00 uur

Locatie: Op het plein voor Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen

In de openbare herdenking, dit jaar door Zutphenaren Talita Kalloe en Aukje van Rossum, staan persoonlijke verhalen, terugkijken en vooruitkijken centraal; Wat kan ik doen? Hoe start ik het gesprek? Er is een toespraak van burgemeester Wimar Jaeger. Daarna volgt een Keti Koti dialoog met rituelen in Wijkcentrum Waterkracht. We gaan met elkaar in gesprek en we sluiten de herdenking af met een gezamenlijk ritueel. 

"Vragen die je niet durft te stellen"

Voor de Herdenking Keti Koti verzamelen wij zoveel mogelijk ”vragen die je niet durft te stellen” in het thema van Keti Koti. Bijvoorbeeld over het Voor de Herdenking Keti Koti verzamelen wij zoveel mogelijk ”vragen die je niet durft te stellen” in het thema van Keti Koti. Bijvoorbeeld over het slavernijverleden, verschil in huidskleur, gebruiken of anders.

Met jouw vraag draag je iets waardevols bij aan het programma van de avond - wat de insteek van jouw vraag ook is. De vragen zullen - volledig anoniem - een plek krijgen.

Als je een vraag met ons wil delen, dan kun je deze bij het kopen van een ticket achterlaten of hier klikken en invullen!

De herdenking is openbaar en gratis toegankelijk.

Deze herdenking komt tot stand in samenwerking met Gemeente Zutphen.

Keti Koti Zutphen

De Herdenking Keti Koti in Zutphen is onderdeel van Keti Koti Zutphen met op 30 juni de officiele Keti Koti, op 1 juli Free Heri Heri For All en op beide dagen de  voorstelling Antraciet door Woest Oost. Het hele programma vind je in de agenda

DEEL OP SOCIAL MEDIA!

bottom of page