Sinds 2018 maakt WOEST OOST ieder jaar een eigen theaterproductie en een theater na de Dam. Hieronder vertellen we je meer over de vorostellingen die we de afgelopen jaren hebben gemaakt. 

Benieuwd welke voorstellingen binnenkort te zien zijn? Ga naar de AGENDA.

ONZE PRODUCTIES

IN FOTO EN VIDEO
KETI KOTI // 2022

Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Het bevrijdingsfeest wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. 

 

Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief.

 

De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het ‘Ketenen Gebroken’

 

Woest Oost heeft de organisatie van Keti Koti op zich genomen sinds 2021. Onze Artistiek leider zit in het landelij kernteam van Theater voor Keti Koti. Omdat Woest Oost vaak in Juni voorstellingen speelt heeft zij zich verdiept in de dialoogtafel. Dit is een andere manier om mensen te verbinden en om in dialoog te gaan dan een voorstelling maar past geheel binnen het actieve inclusieve beleid. 

In 2022 organiseerde WOEST OOST Keti Koti voor 20 bijzondere gasten in de tuin van Dat Bolwerck. Het was een geweldige avond waarin geluisterd werd naar het persspectief van de ander en het bewustzijn rondom ons gedeelde verleden werd vergroot. 

NASI SUDAH MENJADI BUBUR // 2022

Op woensdag 4 mei en op donderdag 5 mei 2022 presenteerde Woest Oost i.s.m Theater Na de Dam de voorstelling Nasi sudah menjadi bubur. De voorstelling is gemaakt vanuit gesprekken die jonge spelers met Indische ouderen voerden over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde.

 

Nasi sudah menjadi bubur begon met een klein Indonesisch maal. De geur bracht ons terug naar onze oudste herinneringen…

Woest Oost speelde de voorstelling meerdere malen in Dat Bolwerck en bij Wijkcentrum Waterkracht. De voorstellingen waren bijzonder momenten, een verstilde ontmoeting tussen jong en oud. 

Spelers Nasi sudah menjadi bubur: Papillon Boddeke, Dora van Driel, Rosa de Haan, Sam van de Locht, Simon Nagtegaal, Rosan Pardijs, Cato Reisiger, Yosan Welday

Regie: Irene Kriek

Foto's: ©Eva Agterberg

DE OVERLEVENDE // 2022

De Overlevende is gebaseerd op het levensverhaal van Nouran Breem. Een Koerdisch-Syrische vrouw die vluchtte uit Syrië en nu woont in Zutphen. De media verteld steeds minder over Syrië, maar we weten dat het leed daar nog niet is geleden. Dit verhaal moet verteld worden. Terwijl we bezig waren dit verhaal te verbeelden werden we ingehaald door de actualiteit; Rusland viel Oekraïne binnen.

 

Onze voorstelling resoneerde mee met alle dagelijkse berichten. Voor de spelers kwam het ook heel dicht bij. We bespraken; als je nu zou moeten vertrekken, wat neem je mee? Waar ga je heen?

 

Doordat we telkens overspoeld worden door de stromen vluchtelingen kunnen we het soms niet goed bevatten, maar door het verhaal persoonlijk te maken wordt het voelbaar en kruipt het onder je huid. Je kunt dan niet anders dan je ertoe verhouden. Na een van de voorstellingen zei een vrouw uit het publiek; “Dit, en dan keer 2 miljoen…”

 

We bespraken het ‘2e leven syndroom’. Dit is wanneer het niet gelukt is in je eerste leven,  je alles opnieuw probeert, maar je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Maar bij de gratie van de positiviteit altijd door blijft gaan. Het was enorm waardevol voor de spelers om de veerkracht van Nouran en van hun Iraanse medespeelster te zien. Het maakproces was intens en bijzonder. Het was een helend proces voor Nouran en de spelers zijn zich bewust dat ze daar deel van zijn.

 

Het is belangrijk dat jonge mensen zich tot deze thema’s leren verhouden, daarom hebben we deze voorstelling gemaakt met jongeren. Zeker in een redelijk ‘witte’ stad als Zutphen, waar ook een heel groot AZC staat, is het noodzakelijk de verbinding te maken tussen de Nederlandse jongeren en de generatie met een migratie achtergrond. Er is niet altijd nieuwsgierigheid naar het onbekende, maar door met elkaar aan het werk te gaan, levens en verhalen met elkaar te delen, ontdek je dat je meer gemeen hebt dan dat je van elkaar verschilt.

 

De Overlevende vertelde een universeel verhaal; hoe kun je loskomen van je verleden en opvoeding en de vrijheid vinden om te zijn wie je zelf bent? De jongeren die meespeelden herkende dit thema vanuit hun eigen leven direct. Hiermee werd een culturele maar ook generationele verbinding gemaakt tussen de spelers.

Concept, tekst en regie: Irene Kriek 

Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai  

Spelers: Amber Boven, Luna Heezen, Hadewin de Herder, Saar Lenstra, Lucretia Pfaff, Maartje Rijsman, Kiana Tavangaryyazdi, Imme van der Werf

Decorbeeld en schilderingen: Nouran Breem 

Muziek: Rojin Hasan 

Foto's: ©Al Hajem

YOU ALWAYS HURT THE ONE YOU LOVE // 2021

In juni 2021 speelden we de langverwachtte energieke, fysieke en muzikale voorstelling "You always hurt the one you love". In de Theetuin in Vierakker konden we op 1,5 meter afstand een beperkt publiek ontvangen. We speelden 6 uitverkochte vrije voorstellingen en ook ontvingen we een aantal schoolklassen.

Over You always hurt the one you love
Jonge acteurs kruipen in de rol van worstelende ouders. Ze laten op humoristisch en schrijnende wijze verschillende momenten uit de relatie zien, de liefde maar ook de worsteling, ruzies, de crisis en het einde van de relatie. De voorstelling is gebaseerd op de theaterklassieker Scenes uit een Huwelijk van Ingmar Bergman. In You alsways hurt the one you love spelen we de voorstelling in omgekeerde volgorde. We beginnen bij de crisis en eindigen bij het begin van de liefde.


Terwijl de jonge acteurs de liefdesgeschiedenis van de ouders onderzoeken, gaan ze ook met elkaar en het publiek in gesprek. Acteurs vertellen persoonlijke anekdotes en stellen het publiek op kantelpunten de vraag: ‘wat is beter, stoppen of doorgaan?’

 

You always hurt the one you love is niet alleen een voorstelling over scheiden, maar vooral over de liefde zelf. Hoe spannend en aantrekkelijk het is om eraan te beginnen.


Foto’s: ©Agnes Boojink

ONBEKEND EN (ON)BEMIND // 2021

Vanuit het landelijke Theater Na de Dam maakte Woest Oost dit jaar, in samenwerking met de Muzehof, een drieluik gebaseerd op de geschiedenis van de Sinti en Roma gemeenschap in Zutphen. Het publiek kreeg eerst een beeldende muzikale video opgestuurd om thuis te bekijken. Daarna speelden twee spelers een scene aan de voordeur en de voorstelling werd afgesloten met een gespreks-geschenk bij het publiek thuis aan de deur om samen verder in gesprek te gaan over de thematiek van de voorstelling.

 

 

Op 16 mei 1944 vond in Zutphen een razzia plaats die alle Sinti en Roma oppakte om deze vervolgens naar kamp
Westerbork te deporteren. Het was niet de Duitse- maar de Nederlandse politie die deze mensen arresteerden.
Zoni Weisz overleefde op bijzondere wijze deze Razzia. Jongeren uit Zutphen reflecteren op zijn verhaal en ervaringen. 
Onder leiding van theatermakers Irene Kriek en Jantien Fick maken deze jongeren de voorstelling: ‘Onbekend en (on)bemind’ 
Hoe komt het dat wij zo weinig van deze geschiedenis weten?


Wat betekent het om ‘anders’ te zijn en waarom zijn mensen zo bang voor mensen die anders leven dan zijzelf? 

Negen jongeren uit Zutphen gingen op zoek naar antwoorden, de geschiedenis van hun stad en naar hoe wij willen omgaan met het onbekende. 


Wat kunnen wij leren van deze verhalen opdat dit nooit meer zal gebeuren?

HET KWAM VIA DE ACHTERTUIN // 2020

Het kwam via de achtertuin is een luistervoorstelling over de bevrijding van Zutphen die meer dan een week in beslag nam. Een einde, op zoek naar een nieuw begin in één van de meest gehavende steden na de oorlog. Deze oorlogsjaren staan gegrift in de herinnering van onze vertellers en er gaat geen dag voorbij dat ze er niet aan denken. Wat betekent vrijheid? Hoe kan je je vrij voelen in een situatie die niet vrij is?

Theatermakers Jantien Fick en Irene Kriek duiken in de geschiedenis van Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de luistervoorstelling Het kwam via de achtertuin.

De voorstelling beluister je hieronder.