top of page

Sinds 2018 maakt WOEST OOST ieder jaar een eigen theaterproductie en een theater na de Dam. Hieronder vertellen we je meer over de vorostellingen die we de afgelopen jaren hebben gemaakt. 

Benieuwd welke voorstellingen binnenkort te zien zijn? Ga naar de AGENDA.

ONZE PRODUCTIES

IN FOTO EN VIDEO
DRIE ZUSTERS // 2022

Naar Tsjechov

Tegen de achtergrond van het Gelderse platteland moeten drie zusters na het overlijden van hun vader de ouderlijke boerderij overeind houden terwijl om hen heen de wereld op drift raakt.

Ieder voor zich proberen ze te ontkomen aan de verstikkende atmosfeer die hen in haar greep houdt.

Ze raken meer en meer verstrikt in knellende familiebanden, maatschappelijke onrust en oude plattelandstradities die plaats moeten maken voor de roep naar het nieuwe.

 

Een verlammend dilemma dat uiteindelijk een tikkende tijdbom onder hun bestaan blijkt.

Een boerendrama met het snoeimes op tafel.

We speelden in oktober 2022 zeven vrije voorstelliingen en vier volle schoolvoorstelling. 

Concept tekst en regie: Irene Kriek en Jeroen Kriek

Spel: Karlijn Boersma, Linde Boissevain, Fenna Dewever, Dorian van Dijk, Dora van Driel, Lean Faria, Rosa de Haan, Hidde Hamming, Luna Heezen, Sam van de Locht, Bas Offerhaus, Rosan Pardijs, Maartje Rijsman, Cato Reisiger, Lot Souverijn, Fay van Terheijden, Lara Vroomen, Elisa Wiechers

Muzikale begeleiding: Paul Mourus

Foto's: ©Al Hajem

KETI KOTI // 2022

Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Het bevrijdingsfeest wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. 

 

Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief.

 

De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het ‘Ketenen Gebroken’

 

Woest Oost heeft de organisatie van Keti Koti op zich genomen sinds 2021. Onze Artistiek leider zit in het landelij kernteam van Theater voor Keti Koti. Omdat Woest Oost vaak in Juni voorstellingen speelt heeft zij zich verdiept in de dialoogtafel. Dit is een andere manier om mensen te verbinden en om in dialoog te gaan dan een voorstelling maar past geheel binnen het actieve inclusieve beleid. 

In 2022 organiseerde WOEST OOST Keti Koti voor 20 bijzondere gasten in de tuin van Dat Bolwerck. Het was een geweldige avond waarin geluisterd werd naar het persspectief van de ander en het bewustzijn rondom ons gedeelde verleden werd vergroot. 

NASI SUDAH MENJADI BUBUR // 2022

Op woensdag 4 mei en op donderdag 5 mei 2022 presenteerde Woest Oost i.s.m Theater Na de Dam de voorstelling Nasi sudah menjadi bubur. De voorstelling is gemaakt vanuit gesprekken die jonge spelers met Indische ouderen voerden over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde.

 

Nasi sudah menjadi bubur begon met een klein Indonesisch maal. De geur bracht ons terug naar onze oudste herinneringen…

Woest Oost speelde de voorstelling meerdere malen in Dat Bolwerck en bij Wijkcentrum Waterkracht. De voorstellingen waren bijzonder momenten, een verstilde ontmoeting tussen jong en oud. 

Spelers Nasi sudah menjadi bubur: Papillon Boddeke, Dora van Driel, Rosa de Haan, Sam van de Locht, Simon Nagtegaal, Rosan Pardijs, Cato Reisiger, Yosan Welday

Regie: Irene Kriek

Foto's: ©Eva Agterberg

DE OVERLEVENDE // 2022

De Overlevende is gebaseerd op het levensverhaal van Nouran Breem. Een Koerdisch-Syrische vrouw die vluchtte uit Syrië en nu woont in Zutphen. De media verteld steeds minder over Syrië, maar we weten dat het leed daar nog niet is geleden. Dit verhaal moet verteld worden. Terwijl we bezig waren dit verhaal te verbeelden werden we ingehaald door de actualiteit; Rusland viel Oekraïne binnen.

 

Onze voorstelling resoneerde mee met alle dagelijkse berichten. Voor de spelers kwam het ook heel dicht bij. We bespraken; als je nu zou moeten vertrekken, wat neem je mee? Waar ga je heen?

 

Doordat we telkens overspoeld worden door de stromen vluchtelingen kunnen we het soms niet goed bevatten, maar door het verhaal persoonlijk te maken wordt het voelbaar en kruipt het onder je huid. Je kunt dan niet anders dan je ertoe verhouden. Na een van de voorstellingen zei een vrouw uit het publiek; “Dit, en dan keer 2 miljoen…”

 

We bespraken het ‘2e leven syndroom’. Dit is wanneer het niet gelukt is in je eerste leven,  je alles opnieuw probeert, maar je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Maar bij de gratie van de positiviteit altijd door blijft gaan. Het was enorm waardevol voor de spelers om de veerkracht van Nouran en van hun Iraanse medespeelster te zien. Het maakproces was intens en bijzonder. Het was een helend proces voor Nouran en de spelers zijn zich bewust dat ze daar deel van zijn.

 

Het is belangrijk dat jonge mensen zich tot deze thema’s leren verhouden, daarom hebben we deze voorstelling gemaakt met jongeren. Zeker in een redelijk ‘witte’ stad als Zutphen, waar ook een heel groot AZC staat, is het noodzakelijk de verbinding te maken tussen de Nederlandse jongeren en de generatie met een migratie achtergrond. Er is niet altijd nieuwsgierigheid naar het onbekende, maar door met elkaar aan het werk te gaan, levens en verhalen met elkaar te delen, ontdek je dat je meer gemeen hebt dan dat je van elkaar verschilt.

 

De Overlevende vertelde een universeel verhaal; hoe kun je loskomen van je verleden en opvoeding en de vrijheid vinden om te zijn wie je zelf bent? De jongeren die meespeelden herkende dit thema vanuit hun eigen leven direct. Hiermee werd een culturele maar ook generationele verbinding gemaakt tussen de spelers.

Concept, tekst en regie: Irene Kriek 

Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai  

Spelers: Amber Boven, Luna Heezen, Hadewin de Herder, Saar Lenstra, Lucretia Pfaff, Maartje Rijsman, Kiana Tavangaryyazdi, Imme van der Werf

Decorbeeld en schilderingen: Nouran Breem 

Muziek: Rojin Hasan 

Foto's: ©Al Hajem