YOU ALWAYS HURT THE ONE YOU LOVE // 2021
Sinds 2018 maakt WOEST OOST ieder jaar een eigen theaterproductie en een theater na de Dam. Hieronder vertellen we je meer over de vorostellingen die we de afgelopen jaren hebben gemaakt.
Benieuwd welke voorstellingen binnenkort te zien zijn? Ga naar de AGENDA.
ONZE PRODUCTIES
IN FOTO EN VIDEO
ALNAAZIHIN // 2023
Een hartverscheurend verhaal over totale ontheemding en jezelf weer terugvinden.
Alnaazihin (De Ontheemden) vertelde het verhaal van Zilan, een Koerdisch-Syrische kunstenares die na de uitbraak van de oorlog in Syrie vlucht met haar geliefde, Najib. Zilan en Najib nemen mee wat voor de ander het meest dierbaar is. Zilan neemt de gedichten van Najib mee en hij pakt één van de schilderijen van Zilan in. Hun reis gaat via Turkije, Libië , Griekenland en uiteindelijk bereiken ze Nederland.
Deze kleurrijke voorstelling liet op indringende en humoristische wijze het niemandsland zien tussen thuis en thuiskomen. Het verhaal van Zilan werd doorsneden met fragmenten van de actualiteit van alledag, het steeds harder wordende grensbeleid en pushbacks. Een hartverscheurend verhaal over totale ontheemding en jezelf weer terugvinden.
Na de voorstelling ging het publiek samen met de spelers aan tafel voor een nagesprek en om te genieten van Syrische hapjes en een drankje.
De voorstelling Alnnaazihin speelde drie keer in Theater Hanzehof in Zutphen, een voorstelling in de Schouburg Lochem en in Kunstlinie in Almere.
Concept, tekst en regie: Irene Kriek / Regie-assistent: Luna Heezen / Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai / Spel: Mohamad Alabd, Dora van Driel, Maas Elshof, Lente de Haan, Rosa de Haan, Hidde Hamming, Lot Souverijn, Kiana Tavagaryyazdi, Aimee Zadelhof / Decorbeeld en schilderingen: Nouran Breem / Muziek: Rojin Hasan / Video: Stijn Bolhuis / Techniek: Ian Soldaat
WOEST JONG SPEELDE DE VOORSTELLING "OUD" // 2023
In september begon de eerste editie van Woest Jong. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november speelden negen kinderen (tussen de 9 en 12 jaar) de voorstelling "OUD!" twee keer voor uitverkochte zalen.
In dit stuk hebben negen kinderen (tussen de 9 en 12 jaar) samen met regisseur Noa Pylyser een
onderzoek gedaan naar de betekenis van ouder worden.
Hoe voelt het om ouder te worden? Wanneer ben je oud? En hoe ziet de wereld eruit als wij ouder zijn? Deze jonge geesten hebben zich over deze vragen gebogen en daar is een toneelstuk uit gekomen.
De jonge spelers hebben hun eerste acteer ervaring met het ppubliek gedeeld. Ze speelden eigen geschreven teksten
en dansten zelfbedachte choreografieën.
"OUD!" was niet alleen een voorstelling; het was een feest! Want, laten we eerlijk zijn, ouder worden doe je het beste met taart en confetti.
KETI KOTI HERDENKING & VIERING // 2023
Op vrijdagavond 30 juni herdacht Zutphen voor het eerst publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti onder de bezielende leiding van Gerda Lenten Havertong. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Dit is de dag waarop Nederland in 1863 de Emancipatiewet heeft aangenomen en daarmee werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief, pas 10 jaar later waren zij echt vrij.
Zo'n 300 inwoners van Zutphen stonden op de avond van 30 juni aan de IJsselkade samen stil bij onze gezamenlijke geschiedenis. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk. Door deze herdenking vragen we aandacht voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Na het moment op de IJsselkade volgden zo'n 150 mensen de stille toch naar Dat Bolwerck om daar in de tuin in gezamenlijkheid rituelen toe doen en dialoogvragen te beantwoorden.
Deze eerste editie van de herdenking was een groot succes.
Op 1 juli vierden we in heel Nederland Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Dit deden we in Zutphen op de Schupstoel (bij de H&M) met FREE HERI HERI FOR ALL. Woest Oost verzorgde dit jaar i.s.m. Kip Republic en Gemeente Zutphen een gratis Heri Heri maaltijd voor de inwoners van Zutphen.
Vandaag de dag beschouwd als een delicatesse, is Heri Heri een maaltijd die bekend staat als een gangbaar gerecht dat door veel van onze tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld werd bereid tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. We vieren de afschaffing van de slavernij door het Nederlandse Koninkrijk, Free Heri Heri is gecreëerd om aandacht te vragen voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die nog steeds voelbaar zijn.
Ook nu nog zijn er nog velen in onze samenleving die bepaalde delen van de Nederlandse koloniale geschiedenis niet kennen, niet op de hoogte zijn van deze herdenkingsdag en verder de effecten die deze geschiedenis heeft op onze huidige samenleving. Met het gratis Heri Heri-boekje dat bij elke maaltijd wordt uitgedeeld, geven we iedereen de kans om meer te weten te komen over de maaltijd, de historische context en de betekenis en het belang van deze herdenking. Je eet, je leert!
300 Zutphenaren aten de maaltijd op het speciaal ingerichte terras!