YOU ALWAYS HURT THE ONE YOU LOVE // 2021
Keti Koti
di 01 jul
|Zutphen
Op 1 juli herdenken en vieren we weer samen de afschaffing van de slavernij: Keti Koti betekent 'de ketenen verbroken'. Samen muziek maken, eten, verdiepen en verbinden.


DATUM & LOCATIE
01 jul 2025, 16:00 – 23:00
Zutphen, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, 7204 MN Zutphen, Nederland
INFORMATIE

Dit jaar vieren we voor de 6e keer Keti Koti in Zutphen in samenwerking met Wijkcentrum Waterkracht en Gemeente Zutphen.
Rond coronatijd had theatermaker Irene Kriek (Woest Oost) de wens om Keti Koti in Zutphen te vieren. Daarop volgde een spontane ontmoeting met Sherida Tulp Monsels. Samen gaven zij vorm aan een eerste kleine, interne viering die de geboorte was van een groeiend evenement. Hier werd onder andere gekookt door spelers en makers van Woest Oost samen met Koks en hulptroepen. Na twee jaar verbinden en ontmoeten met anderen die dit net zo belangrijk vonden, kon het een publieke herdenking en viering worden. We zijn heel blij dat de gemeente Zutphen de herdenking voor Keti Koti op de herdenkingskalender heeft gezet.
Samen herdenken en vieren we op 1 juli Keti Koti die net als vorig jaar plaatsvindt bij Wijkcentum Waterkracht. Met Keti Koti staan we stil bij onze gedeelde geschiedenis. Ieder jaar proberen we de bewustwording van deze gedeelde geschiedenis te vergroten, omdat het slavernijverleden nog steeds doorleeft in het heden. Het leeft voort in systemen, in blikken, in stiltes. Keti Koti gaat niet alleen over pijn. Het gaat ook over kracht. Over de veerkracht van mensen die ondanks alles doorgingen. Die zongen, vertelden, liefhadden en opvoedden. Die het ondenkbare overleefden en toch hoop doorgaven aan hun kinderen. Aan ons, aan jou. Met het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij en de collectieve pijn die daarmee gepaard gaat, proberen we door middel van ontmoeting en gesprek ons collectieve bewustzijn te vergroten. Ontmoeting en gesprek kunnen leiden tot nieuwe inzichten, kunnen innerlijke sociale conflicten en blinde vlekken bewust maken en op deze manier bijdragen aan een samenleving vrij van racisme en discriminatie.
Dit jaar hebben we een prachtig programma. Het programma is gratis toegankelijk voor iedereen.
Muziek - 16:00 tot 18:00
Samen muziek maken brengt mensen dichter bij elkaar. Voor deze workshop hoef je geen muzikale kennis te hebben, iedereen kan meedoen en wordt uitgenodigd vanuit het hart mee te trommelen. Het wordt een uur ritmisch trommelen en shaken!
Frank Ong Alok en Wolfram Reisiger verzorgen een workshop van 16:00-17:00 en van 17:00-18:00 uur.
Samen eten - 18:00 tot 19:00
Samen eten verbindt. Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden met het heden te verbinden is er dit jaar gratis Surinaamse pindasoep gemaakt door de chefkok Marvin Hendriks. Neem een kop en lepel mee en laat je verrassen door een bijzondere ontmoeting aan de eettafel. Tijdens het eten kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan en vormt het eten een middel voor verhalen en verbinding. Zolang de voorraad strekt.
Verdieping en gesprek - 19:00 tot 19:45
Hoe kunnen we ons bewustzijn vergroten als het gaat over het slavernijverleden? Hoe kunnen we een ruimte creëren om met elkaar in gesprek te gaan en moeilijke vragen te stellen? Drie bruggenbouwers creëren een safe space waarin er ruimte is voor gesprek. Hoe kunnen we door ons door middel van dit gesprek met elkaar verbinden en nieuwe inzichten krijgen die leiden tot een samenleving vrij van discriminatie en racisme.
Officiële Herdenking Keti Koti - 20:00 tot 20:30
Samen herdenken we Keti Koti wat ‘gebroken ketenen betekent’ Hiermee herdenken we de afschaffing van de slavernij. Dit doen we door te luisteren naar onder andere Eva Boswinkel, Wethouder inclusiviteit van Gemeente Zutphen. Daarnaast dragen Stadsdichter Sietske Geerlings en Toetsie Lugtigheid een bijzonder gedicht voor, dat tot stand is gekomen door dialoog. Er is muziek, een moment stilte en gelegenheid tot het leggen van bloemen.
Film - Wit is ook een kleur, van Sunny Bergman - 20:45 - 21:45
Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve bij immigranten neergelegd, omdat ze niet goed zouden integreren. Of bij lager opgeleide proteststemmers, omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte, hoger opgeleiden, van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden?
Nagesprek - 21:45 tot 22:15
Naar aanleiding van de film zal Anthony Heidweiller een nagesprek leiden waarin gelijkwaardigheid, inclusie, discriminatie en institutioneel racisme centraal staan.
Nazit in de huiskamer 22:15 tot 23:00
Aan het eind van deze mooie dag is er mogelijkheid tot meer gesprek en ontmoeting in de huiskamer, de bar is open.